Käyttötarkoituksen muutos / Rakennussuojelu / Rakennuslupaharkinta / MRL 13 §:n soveltaminen / Viranomaisyhteistyö / Välipohjat / Esteettömyys / Rakennusfysiikka / Paloturvallisuus / Väestönsuoja / Vähäinen poikkeaminen 7.1.1 Rakennussuojelun ja teknisten vaatimusten yhteensovittaminenTapaus:Museoviranomainen: Taloteknisten järjestelmien mitoitus perustuu uudisrakentamisen normeihin eikä niissä aina huomioida vanhan rakennuksen erikoispiirteitä. Tekniikkaa on nykyisin paljon ja joka kerta joutuu miettimään mitä uhraa ja mitä jättää. Eräässä kohteessa pyritään materiaalin suojeluun, joka ulottuu myös tiiliseiniin. Uhrikerrokseksi on tällöin valittu välipohjat joihin pääosa sähköistä sijoitetaan.
Useimmiten näissä asioissa päästään hyviin kompromisseihin. Pahimmat vaikeudet johtuvat mielestäni siitä, että yksittäiselle rakennuksella valittu käyttötarkoitus ei ole sopusoinnussa rakennuksen ominaisuuksien kanssa. Silloin ei taitavallakaan suunnittelulla päästä hyvään lopputulokseen. Rakennussuojelua tukisivat seuraavat periaatepäätökset:
Huomiota vaille on yleensä jäänyt akustiikka. Nykyisin kaikki vaimennetaan ja komeat kaiut häipyvät. Olen tietoisesti koettanut säilyttää myös tilojen akustisia ominaisuuksia aina kun se voidaan toimintaa merkittävästi häiritsemättä tehdä. Vanhat kiviset porrashuoneet kaikuvat komeasti... Arvio menettelystä:Korjaus- tai muutostyö enempää kuin käyttötarkoituksen muuttaminenkaan automaattisesti laukaise [uuden] rakennuksen rakentamista koskevien säännösten noudattamispakkoa. MRL 125 § säätää ainoastaan sen, että em. toimille tarvitaan rakennuslupa. Väestönsuojaa lukuun ottamatta kaikki edellä ehdotetuista joustoista ovat toteutettavissa nykysäännöksin, koska korjausrakentamisen sekä myös käyttötarkoituksen muutosten yhteydessä uuden rakennuksen rakentamiseen tarkoitettuja rakentamismääräyskokoelman määräyksiä toteutetaan vain soveltuvin osin (MRL 13 §) ja vanhan rakennuksen ominaispiirteet huomioon ottaen (MRL 117 §). Muutoksia verrataan olevaan tilanteeseen, ei uuden rakennuksen rakentamista koskeviin säännöksiin. Kysymys ei siis ole yleensä edes poikkeamisesta, vaan säännösten edellyttämästä rakennusluvan käsittelytavasta korjaus- ja muutostyössä. Suhtautuminen poikkeuksiin vss-asioissa on ainakin toistaiseksi ollut tiukahkoa, eikä pelastuslaki tässä asiassa tunne rakennussuojelun käsitettä. Pelastuslakia ollaan kuitenkin uudistamassa, ja asiaa pohtinut työryhmä esittää väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden poistamista muutos- ja korjaustöiden sekä rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamisen yhteydessä (SisM pelastusosasto, työryhmämuistio 31.3.2008, SM 074: 03/2007). Ks. myös luku 1 |